PLATTI: SONATES VOOR TOETSINSTRUMENT NR. 1-18
CD Recensies - P

Platti: Sonates voor toetsinstrument nr. 1-18. Stefano Molardi (kl., cl, or g). Brilliant Classics 95518 (3 cd’s, 3u. 48’58”). 2017

 

Giovanni Benedetto Platti (1697-1763) behoort tot de componisten die de afgelopen decennia zijn herontdekt en daarmee w werd ook duidelijk dat hi een belangrijke verbindingsfiguur tussen barok en klassiek is. Platti was Venetiaan, maar in het gezelschap van Vivaldi, de broers Marcello, Albinoni en Gasparini leek het hem verstandig m zijn heil elders te zoeken. Zo kwam hij als eerste hoboïst in betrekking bij Lothar Franz von Schönborn, de prins-aartsbisschop van Würzburg. Na twee stier f die werkgever en zijn opvolgen ontbond het orkest, maar kon terecht bij diens broer Rudolf Franz Erwein die zelf cello speelde. Later, in 1732, kon hij echter weer naar een inmiddels vergroot orkest in Würzburg terugkeren. 

Vergeleken met zijn Cellosonates hebben zijn sonate es voor toetsinstrument altijd minder aandacht gekregen. In die werken maakte hij een geleidelijke ontwikkeling doormaakte van vierdelig naar driedelig met 1 of 2 thema’s door.

Het is nuttig dat al dit materiaal voor het eerst is samengebracht op cd. Ook van voordeel hierbij is dat Stefano Molardi afwisselend speelt op klavecimbel, clavichord en orgel. Dat is van voordeel ten opzichte van de  andere complete opname van klavecinist Filippo Ravizza (Concerto CDBOX 2011, 4 cd’s) en de beperkter inbreng van pianist Francesco Libetta (Agora AG 169).

 

Molardi blijkt in alle opzichten geschikt of op stijlvolle wijze dit materiaal goed tot klinken te brengen en de volledigheid daarvan is lofwaardig