PORPORA: CANTATES VOOR DE PRINS VAN WALES
CD Recensies - P

Porpora: Cantates voor de prins van Wales, L’amato nome op. 1 nr.1-12. Stile Galante o.l.v. Stefano Aresi. Glossa GCD 923.513-2 (2 cd’s, 2u.28’48”). 2017 

 

Enig opportunisme zal Nicola Porpora niet vreemd zijn geweest toen hij zich met zijn castraat leerling Farinelli begin jaren 1730 in Engeland trachtte te vestigen. Hij moest het opnemen tegen Italiaanse collega’s en Händel die daar al vaste voet hadden gekregen en het lukte hem niet zodat het bij een kort bezoek bleef.

Hij probeerde het wel, zoals met deze - mogelijk al in Napels geschreven - kamercantates op tekst van Metastasio over Arcadische geneugten als liefde in nuove musiche stijl uit 1735 met het bedrieglijke opusnummer 1 op te dragen aan prins Frederick Louis van Wales? Elke cantate bevat twee aria’s. Dat initiatief bleek heel lonend, want hij had er veel succes mee.

Het blijkt om kostelijke muziek te gaan, waarnaar het twee en een half uur prettig luisteren is. Titels als ‘Destatatevi, oh pastori’, ‘Giá la notte s’avvicina’, ‘Oh Dio, che non è vero’ en ‘’Dal povero mio cor’ spreken tot de verbeelding.

Hier wordt dat twaalftal cantates afwisselend door vier zangeressen, Francesca Cassinari en Emanuela Galli (s), Giuseppina Bridelli en Marina de Liso (a), met twee hoge en twee lage stemmen, met begeleiding van Agnieszaka Oszaca (vc), Andrea Friggi (kl) uitgevoerd met veel zorg voor versieringen als strascino en cercardellanota. Het is moeilijk voorstelbaar dat hier gauw een betere opname van verschijnt; stijlvoller en mooier kan haast niet.