PORRA: KOHTA; DOMINO SUITE; ENTROPIA
CD Recensies - P

Porra: Kohta; Domino suite; Entropia. Lauri Porra (basgit), Paperi T (Henri Pukkinen, zangstem), Joonas Rippa (slagw) met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Jaakko Kuusisto. BIS SACD 2305 (83’18”). 2017

 

De in 1977 geboren Finse basgitarist Lauri Porra is een achterkleinzoon van Sibelius, maar schrijft en speelt in tegenstelling tot zijn bekende voorouder bij voorkeur muziek in genres die ’neoclassical metal’, ‘power metal’, ‘progressive metal’, ‘avant-garde jazz’, ‘post rock’, hoewel hij zich ook soms in een ‘klassiek’ segment laat horen en filmmuziek schreef. 

Hij was ook lid van de heavy metal band Stratovarius en leidt het eigen Flyover ensemble. 

Vanzelfsprekend is op internet en YouTube veel meer over hem te vinden. Kohta voor rapper is op tekst van Henri Pukkinen is uit 2016, de driedelige Domino suite met jazzy soli voor piano en drums uit 2017 en het vierdelige Concert voor elektrisch bas en rapper Entropia uit 2015. Als extra is nog een instrumentale versie opgenomen.

Zelf heeft Porra cello gespeeld, maar de elektrische basgitaar won het later.

Omdat het Zweedse cd label sterk Scandinavische muziek promoot, wordt ook aan nieuwe, grensoverschrijdende genres aandacht besteed en het is goed dat dit serieus en met geëigende musici gebeurt. Wat dat betreft alle waardering, alleen als nieuwsgierige oudere kan ik niet veel met het gebodene. Jongeren moeten er echter zeker eens naar luisteren.