RAMEAU: PIÈCES DE CLAVECIN EN CONCERTS NR. 2 EN 5; KAMERCANTATES
CD Recensies - R

Rameau: Pièces de clavecin en concerts nr. 2 en 5; Cantates voor sopraan, viool, viola da gamba en b.c. Orphée en Le berger fidèle. Héloise Gaillard (blokfl., h), Alina Piérot (v), Marianne Muller (vdg), Violaine Cochard (kl), Mathias Vidal (t). Naïve V 2013 (62’05”). 2013

 

Het Ensemble Amarillis waartoe bovengenoemde instrumentalisten behoren, maakte deze opname vooruitlopend op de herdenking van Rameau’s tweehonderdvijftigste sterfdag in 2014 en stelde een interessant programma voor. 

Rameau mag dan vooral bekend zijn om zijn vele opera’s, hij liet ook een aantal werken op intiemere schaal na. Daartoe behoort een stel Pièces de clavecin en concerts waaruit het tweede en vijfde werden gekozen. Ze worden hier in verschillende bezetting uitgevoerd, wat in Rameau’s tijd niet ongebruikelijk was. Soms werd het materiaal uitgebreid tot sextet, maar het kon ook omgekeerd worden beperkte tot klavecimbelsolo. Dat klavecimbel speelt sowieso de hoofdrol.

Bijzonder zijn daarna de beide kamercantates. Eigenlijk zijn deze voor sopraan bedoeld, maar hier werd gekozen voor een lichte tenor, gerechtvaardigd door het feit dat de tekst handelt over Orfeus en de herder Myrtil.

De vertolkingen zijn redelijk geslaagd, maar hadden best wat meer expressieve en dramatische kracht mogen bezitten. Interessant is deze uitgave vooral vanwege de cantates.