REBEL: CARACTÈRES DE LA DANSE, LES; CAPRICCIO E.A.
CD Recensies - R

Rebel: La Terpsichore; Les caractères de la danse; Capriccio voor 3 violen, cello en b.c.; Les plaisirs champêtres; Fantasie voor 5 fluiten, 2 violen en b.c.; Les eléments. Arion ensemble o.l.v. Daniel Cuiller. EMC EMCCD 7765 (63’26”). 2006

 

Jean-Féry (1666-1747) was de bekendste uit het Franse muziekgeslacht Rebel. -ij was een zoon van de zanger Jean Rebel (ca. 1636-1692) die lid was van de Chapelle royal en in diverse opera ’s van Lully zong. Behalve Jean-Féry werden vier van zijn kinderen ook musici, Anne-Renée werd zangeres.

Hij ontwikkelde zich als violist en klavecinist en werd in 1704 een van de 24 violons du roi en later batteur de mesure van dat ensemble en aan de Opéra.

De werken op deze cd werpen een goed licht op een wijdverspreide praktijk aan het begin van de achttiende eeuw waarin grootschalige theater- en balletwerken in zakformaat doordrongen tot de salons van de gegoede burgerij.

La Terpsichore heeft drie deeltjes, Les caractères de la dance veertien waarin de verschillende dansvormen worden voorgesteld: namelijk ‘prélude’, ‘courante’, ‘menuet’, ‘bourrée’, ‘chaconne’, ‘sarabande’, ‘gigue’, ‘rigaudon’, ‘passepied’, ’gavotte’, ’sonate’, ‘loure’, ‘musette’ en ’sonate’.

Les plaisirs champêtres telt acht deeltjes, de opvallend geïnstrumenteerde Fantasie vijf en het bekende Les eléments tien.

Het Canadese Arion ensemble is geen onbekende in de oude muziekwereld en Daniel Cuiller wijst het precies de weg in deze goed gekarakteriseerde en heel oorspronkelijke muziek.