REICHA: ÉTUDES DANS LE GENRE FUGUÉ NR. 1-13
CD Recensies - R

Reicha: Études dans le genre fugué à l’usage des jeunes compositeurs op. 97 nr. 1/13; Fugue op. 36/12. Ivan Ilić. Chandos CHAN 20033 (63’21”). 2018

 

Onder de titel Reicha discovered begon pianist in oktober 2017 aan een reeks piano opnamen met werken van Antonin Reicha op Chandos CHAN 10950 en dit is de voortzetting daarvan. De titel Études dans le genre fugué uit 1817 verdient misschien een nadere verklaring want hij deze stukken, die deels teruggaan tot door Bach gebruikte vormen, gaat het om een combinatie van étude (als prélude) en fuga.

De veelzijdige Reicha maakte daar iets bijzonders van door een rijke variatie aan te brengen tussen de stukken onderling. Onderscheid in textuur, sfeer, het karakter van de canons, het wisselende contrapunt. Sommige stukken zijn bijna een menuet. De grootste overeenkomst bestaat uit de tuimelende toonladders en de gepunteerde ritmes.

Dat heeft de gewetensvolle, gevoelig en bedachtzaam interpreterende Ivan Ilić perfect in zijn geest en vingers. Het is goed dat dit materiaal zo perfect verschijnt als nuttige aanvulling op Reicha’s kwintetten. De resterende 17 Ètudes uit op. 97 volgen vast nog.