RHEINBERGER: WALLENSTEIN; VOORSPEL DE SIEBEN RABEN
CD Recensies - R

Rheinberger: Wallenstein op. 10; Voorspel Die sieben Raben op. 20. Frankfurt filharmonisch orkest o.l.v. Nikos Athinäos. Signum SIGCD C50-00 (64’22”).

 

Naast Smetana, Weinberger en d”indy is Josef Weinberger (1839-1901) de vierde componist die aandacht besteedde aan generaal Albrecht von Wallenstein. Dat gebeurt in een vierdelig symfonisch gedicht (Voorspel, Thekla, Wallensteins kamp, Wallensteins dood) met een symfonische lengte van vijfenvijftig minuten. 

Dit mooi gestructureerde werk dateert uit 1866 en kan nog gelden als een geslaagd romantisch jeugdwerk van een 27-jarige die over oorspronkelijke gaven beschikte. Onterecht raakte de componist na zijn dood snel in vergetelheid. In ieder geval is zijn muzikale uitbeelding van de tragische lotgevallen rond de beroemde veldheer zeer de aandacht waard.

Er was ook nog plaats voor het voorspel van zijn op een sprookje van Moritz von Schwind gebaseerde, intussen geheel vergeten opera De zeven raven. In Frankfurt weet men muzikaal recht te doen aan dit tweetal composities dat zeer de moeite waard blijkt te zijn.