RICHTER, F.X.: DEPOSIZIONE DALLA CROCE DI GESÚ CRISTO, LA
CD Recensies - R

Richter, F. X.: La deposizione dalla croce di Gesú Cristo, Salvatore nostre. Kateřina Knĕiková (s., Anna Magdalena), Lenka Cafourková (s., Nicodemus), Philippe Mathmann en Piotr Olech (ct., Johannes c.q. Simon), Jaroslav Březina (t., Jozef van Arimatea) met het Tsjechisch ensemble Baroque en -koor o.l.v. Roman Válek. Supraphon SU 4204 (2 cd’s, 1u. 51’02”). 2016

 

In 1747 schreef Franz Xaver Richter (1709-1789) zijn passie oratorium in twee aktes La deposizione dalla croce di Gesú Cristo, Salvatore nostre op tekst van Giovanni Claudio Pasquini dat hier zijn cd première beleeft. Het werd op Goede Vrijdag in 1748 voor het eerst als toch wel bijzonder werk in het Italiaans in Mannheim uitgevoerd. Daar was de componist verbonden aan het beroemde, progressieve orkest, hoewel Richter stug vasthield aan de barokstijl.

Onderwerp van het oratorium zijn de onvoorwaardelijke liefde Gods en het lijden van Jezus, gezien door de ogen van zijn vader, Maria Magdalena en een paar discipelen. Het werk had, beluisterd in een blinddoektest, ook van Pergolesi kunnen zijn maar bevat ook best oorspronkelijke harmonische trekken en heeft een heel boeiend karakter met mooie aria’s en drie prachtige koren.

Opvallend is wel gezien de ernst van de bezongen gebeurtenissen dat de muziek een vrij vrolijk karakter heeft, al ontbreekt het niet aan wat aandoenlijk tere momenten.