RICHTER, M.: THREE WORLDS
CD Recensies - R

Richter: Three worlds: Music from Woolf Works. Virginia Woolf (spr), Sarah Sutcliffe (spr), Gillian Anderson (spr), Max Richter (p, synt), Louise Fuller (v), Natalia Bonner (v), Mari Samuelsen (v), John Metcalfe (va), Ian Burdge (vc), Hila Karni (vc), Grace Davidson (s) met het Duits Filmorkest Babelsberg o.l.v. Robert Ziegler. DG 479.695-2 (66’19”). 2016

 

De roman Mrs. Dalloway uit 1925 over Clarissa Dalloway van Virginia Woolf was al onderwerp voor de filmmuziek The hours van Philip Glass in 2002 (Nonesuch 7559-79693-2), maar de in Duitsland geboren Britse componist Max Richter gaat een stap verder in zijn op wens van choreograaf Wayne McGregor geschreven balletmuziek Three worlds, door daarin ook de novelles Orlando en The waves te betrekken.

Het werk toont aan dat de minimalistische componist ook in staat is om langere verhalen te vertellen. Ook in de vermoedelijk wat ingekorte vorm die hier i opgenomen.

Hij componeerde een ingetogen, neoklassieke balletmuziek met gesproken hoogstandjes van Virginia Woolf, Sarah Sutcliffe en Gillian Anderson. Zo ontstond een sensitief werk rond de bewuste romans.

Het gaat in deze opname om een driedelig werk, onderverdeeld in 4 stukken Mrs. Dalloway, 11 stukken uit Orlando en eentje uit The Waves. Zo ontstond een van zijn beste werken tot nu toe, vol echo’s, herinneringen en associaties.

Interessant even de stem van Virginia Woolf zelf te horen in een fragment uit de voordracht Words fail me die ze voor de BBC hield.

Gillian Anderson spreekt daar een ontroerend voorwoord bij. Gelukkig is de muziek meteen toegankelijk en heeft de smaak van filmmuziek waarbij iedereen eigen beelden kan bedenken. Het is zelfs goed zo dat men er geen beeld bij heeft, maar kan wegdromen in eigen beelden, ook zonder die boeken te kennen.