SARASATE: CARPRICE SUR MIREILLE, FANTAISIE SUR ROMÉO ET JULIETTE E.A.,
CD Recensies - S

Sarasate: Caprice sur ‘Mireille’ de Gounod op. 6 (bew. Tosi); Fantaisie sur ‘Roméo et Juliette’ de Gounod op. 5 (bew. Tosi); Nouvelle fantaisie sur ‘Faust’ de Gounod op. 13 (ben. Tosi). Diego Tosi met het Méditerranée kamerorkest o.l.v. Daniel Tosi. Solstice SOCD 353 (50’02”). 2018

 

Om zijn eigen inspiratie aan te vullen, maakt Sarasate graag gebruik van andermans werk - bij voorkeur van bekende en populaire opera motieven - om zijn grote vioolkunst te kunnen laten horen. Het bekendst is zijn Carmenfantasie op. 25, maar ook Gounod leverde hem aardig wat melodieën op die hij mooi kon uitspinnen in werken met meerdere korte deeltjes (5 uit Mireille, 7 uit Roméo et Juliette en 4 uit Faust).

Tianwa Yang en Markus Hadulla (Naxos 8.572709, 8.570893, 8.572216) speelden de oorspronkelijke versies van dit drietal werken voor viool en piano in verzamelprogramma’s, maar Diego Tosi uit Perpignan, vertrouwd met de Spaans/Franse muziekcultuur, combineert ze en kleedde ze mooi orkestraal aan. Vervolgens voert hij ze met smaak als solist/dirigent uit.