SCHMELZER: SONATES
CD Recensies - S

 

Schmelzer: Sonates voor viool en b.c. nr. 2 in F en 5 in c ’sonata unarum fidium’; Sonate a tre; Sonate voor zink, fagot, trombone en viool ‘La casrolletta’; Sonate nr. 2; Sonate nr. 8 en 12 uit Duodema slectarum sonatarum; Sonate a due; Sonate a cinque; Variaties voor 2 violen en b.c. ‘La bella pastora’. Le concert brisé o.l.v. William Dongois. Accent ACC 24324 (69’21”). 

 

Deze uitgave voert ons terug naar het midden van de zeventiende eeuw toen Schmelzer zink (cornetto)speler aan de bekende Weense Stephansdom was en later als collega van Froberger aan het hof van Leopold I werkzaam was en leraar van Biber werd. Dat blaasinstrument, ook wel cornet á bouquin genaamd, beleefde zijn glorietijd tijdens de Renaissance, maar leefde ook nog voort in de vroegbarok. 

Zijn bundel Sacro-profanus concentus musicus werd in 1662 uitgegeven.

Het in 1990 gevormde Le concert brisé heeft als deelnemers Alice Julien-Laferrière (v), Jean-François Madeuf (tr), Stefan Legée (tromb), Moni Fischaleck (dulciaan) en Hadrien Jourdan (org) en dirigent William Dongois zelf speelt zink en cornet. Zij beheersen ook de noodzakelijke improvisatiekunst heel goed.

Wat dit stel musici laat horen is best wel een wonder van individueel kunnen, stijlgevoel, verfijning en inzet. Wat goed dat hier oude instrumenten klinken in een soort summum aan glans en musiceervreugde. Het blijkt een genoegen om telkens weer naar hen te luisteren en zich even in de schoonheid van ettelijke eeuwen oude muziek te koesteren.