SCHNITTKE: REQUIEM; GEESTELIJKE GEZANGEN
CD Recensies - S

Schnittke: Requiem; Geestelijke gezangen nr. 1-3. Katarzyna Oles-Blacha (s), Monika Korybalska (s), Agnieszka Koniencza-Kuk (s), Olga Maroszek (a) en Dominik Sutowicz (t) met het Rzeszów universiteitskoor met het instrumentaal ensemble van het Artur Malawski filharmonisch orkest o.l.v. Bożena Stasiowska-Chrobak. DUX DUX 1407 (46’22”). 2017

 

Eerst maar eens even gekeken waar Rzeszów ligt. Het is een aanzienlijke stad in het Z.O. van Polen met een universiteit en een technische hogeschool en naar we mogen aannemen een bloeiend cultuur leven. In ieder geval worden hier in het Requiem van Schnittke uit 1975 dat in Rusland zelf pas het eclipseren van de Sovjet Unie mocht worden uitgevoerd heel goede krachten ingezet.

Deze Poolse uitvoerenden staan letterlijk dichtbij de wereld waarin Schnittke leefde en werkte en vertolken hem zoals dat bij een Requiem hoort heel serieus, maar ook erg energiek en spontaan en maken dat het het werk de luisteraar direct aanspreekt. Er zijn slechts enkele ogenblikken waarop de spanning wat wegzakt, zoals aan het eind van ‘Lacrimosa’. Verder horen we duidelijke blijken van angst, wanhoop, maar natuurlijk ook van geloof. Een hoogtepunt is het dankzij de begeleiding van orgel, koper en piano bedreigend klinkende ‘Tuba mirum’ dat een fel contrast vormt met het intieme ‘Recordare’. Aan het eind van ‘Agnus Dei’ gloort bijvoorbeeld even hoop, maar die wordt daarna in de bodem geslagen met het ‘Credo’ en een tweede ‘Requiem’ deel.

Opvallend dat we in de orkestratie ook een elektrische gitaar aantreffen naast een omvangrijke batterij slagwerk.

Als klein extra worden op deze kort durende cd nog drie korte Slavische a cappella koren uit 1984 - ‘Bogoditse Devo’, ‘Jezus gebed’ en het ’Onze Vader’ gezongen.

Er bestaan van het Requiem verschillende andere opnamen zoals van Kaljuste (Caprice CAP 21515), Versteeg (Lindenberg LBCD 85), Parkman (BIS CD 497), Brych (Praga PRD 250149) en Yngwe (Swedish Society Disofil SCD 1079), maar die zijn grotendeels onbekend. Alleen Kaljuste lijkt een serieuze concurrent.