SCHREKER: VOORSPEL TOT EEN DRAMA; DER GEBURTS TAG DER INFANTIN; ROMANTISCHE SUITE
CD Recensies - S

Schreker: Voorspel tot een drama; Suite Der Geburtstag der Infantin; Romantische suite op. 14. Berlijns omroeporkest o.l.v. JoAnn Falletta. Naxos 8.573821 (63’34”). 2017

 

In de bundel A house of pomegranates van Oscar Wilde uit 1891 was het verhaal The birthday of the infanta opgenomen over een misvormde, kleine hofnar aan het Spaanse hof die aan het contrast tussen zijn vrolijke artistieke ambities en zijn droeve uiterlijk te gronde gaat. De enige dag waarop daar de jonge, twaalfjarige prinses met andere kinderen mag spelen, is op haar verjaardag.

Wilde liet zich inspireren door het schilderij Las meninas dat Velásquez daarvan maakte en Zemlinsky koos het als onderwerp voor zijn opera Der Zwerg

Voor Schreker was het in 1923 aanleiding tot zijn negendelige Pantomime voor orkest met een kort naspel. Voorafgegaan wordt deze Berlijnse uitvoering hier door het uitgebreide Voorspel tot een drama uit 1914 dat was bestemd voor zijn opera Die Gezeichneten over moord en waanzin en gevolgd wordt het door de vierdelige Romantische suite uit 1903. 

De muziek hiervoor is niet te licht van toets zoals past bij het onderwerp, maar duidelijk wel voor de dans bedoeld.

In de Romantische suite zorgt Falletta ervoor dat de details mooi naar voren komen en dat voortdurend sprake is van een inderdaad romantische expressie.Goed verzorgde uitvoeringen die interessante kanten van de componist tonen tegen aan aantrekkelijke prijs.