SCHUMANN: PIANOWERKEN VIERHANDIG (COMPLEET)
CD Recensies - S

Schumann: Polonaises voor pianoduo nr. 1-8 WoO. 20; Klaviersatzfragment in D; Capriccio; Andante en variaties in Bes op. 46; Klaviersatzfragment allegretto in E; Bilder aus dem Osten, ‘Impromptu’s’ nr. 1-6 op. 66; Klaviersatz in C op. 85 Anh.; Klavierstücke für kleine und große Kinder nr. 1-12 op. 85; Ballszenen op. 109 nr. 1-9; Kinderball op. 130. Elena Margolina en Arnulf von Arnim. Ars Produktion FCD 368.415/6 (2 cd’s, 2u. 38’12”). 2002

 

Schumann was altijd groot in het kleine en de piano was zijn belangrijkste domein, mede door zijn liefde voor en samenwerking met Clara. Weliswaar schreef hij drie volwaardige Pianosonates, maar Inn zijn oeuvre voor dit instrument domineren de kortere stukken in bundels als Kinderszenen, Davidsbündlertänze, Humoreske, Kreisleriana, Album für die Jugend, Albumblätter, Bunte Blätter, Carnaval, Études symphoniques, Fantasiestücke, Faschingsschwank aus Wien en Papillons. Dat geldt ook voor zijn liederencyclus Dichterliebe

Dat zijn meest lange ketens van wisselende stemmingen, variërend van lieflijke dromerijen tot stormachtige razernij. Dat geldt ook voor zijn onbekend gebleven werken voor quarté mails en 2 piano’s die hij gedurende zijn vrijwel gehele loopbaan schreef en samen goed. Zijn voor ruim twee en een half uur muziek. 

Totdat ik gisteravond van het Belgische pianoduo Nicolas Cello en Lucas Blondeel de deeltjes ‘Geburtstagmarsch’, ‘Bärentanz’, ‘Kroatrenmarsch’, ‘Trauer’, ‘Am Springbrunnen’, ‘Gespenstermärchen’ en ‘Abendled’ hoorde. Daarvaan kende ik alleen ‘Abendlied’ in bewerkingen voor cello, hobo en klarinet met piano. Het verraste me aangenaam, wat een leuke karakterstukken. Daarom heb ik snel voor deze Ars dubbel cd gezorgd.

Wie nu eens alle twaalf wil horen, omgeven door alle - inderdaad korte - andere werken van Schumann, is daarop aangewezen, want een alternatief is er niet. Gelukkig gaat het om uitstekende verklankingen. Geen wonder, met name Elena Margolina blijkt meer goede Robert een Clara Schumann-vertolkingen op haar naam te hebben.