SCHWEIKERT: LIEDEREN
CD Recensies - S

Schweikert: Verlorene Liebe. 15 Liederen op gedichten van Goethe, Falke, Marrell, Grisebach, Schanz, Schweitzer, Schüler, Anoniem, Kropp, Stona. Diana Tomsche (s), Armin Kolarczyk (b) en Jeannette La-Deur (p). TYXart TXA 16085 (74’30). 2017

 

Schweikert: Im bitteren Menschenland. 15 Afzonderlijke liederen; Lieder an een Mädchen op 15 nr. 1-9; Im bitteren Menschenland op. 9 nr. 1-11. Bernhard Berchtold (t) en Jeannette La-Deur (p). TYXart TXA16086 (74’53”). 2017

 

Wie in de krochten van de fonografie zoekt, vindt een door pianiste Sontraud Speidel gespeeld Scherzando in g van de Duitse componiste, violiste, pianiste, vioollerares en critica Margarete Schweikert (1887-1957) uit Karlsruhe (Antes BM-CD 14.9001). Ze genoot ook een zangopleiding. Dat leidde ertoe dat ze voornamelijk liederen componeerde, in totaal wel honderdzestig die voornamelijk ontstonden tussen 1905 en 1920 en passen in de voortgezette laatromantische en begin expressionistische traditie.

Het is goed dat eindelijk meer dan een handvol, blijkbaar met zorg geselecteerde lieden voor sopraan, tenor en bariton, die ook in haar eigen land onbekend zijn, hier worden ontsloten. Er bevindt zich heel mooi materiaal onder op teksten van onbekende dichters uit haar tijd, waardoor men tenminste niet telkens dezelfde poëten als in de vroegere Duitse liedkunst tegen komt.

mdat de drie zangers en de begeleidende pianiste Jeannette La-Deur heel goed tegen hun taak zijn opgewassen valt veel te genieten van deze twee, in samenwerking met SWR 2 gemaakte, zeer nuttige uitgaven die weer een niche in het repertoire vullen.