SMETANA: MÁ VLAST, BELOHLÁVEK V
CD Recensies - S

Smetana: Má vlast. Tsjechisch filharmonisch orkest o.l.v. Jirí Belohlávek. Decca 483.3187-2 (2 cd’s, 1u. 16’29”). 2017

 

Nadat hij in zijn opera’s De Brandenburgers in Bohemen, Dalibor en Libuše de geschiedenis en de mythologie van zijn Boheemse wereld had belicht, wilde Smetana dat ook nog eens on orkestvorm doen. Tussen 1872 en 1879 schreef hij de zes symfonische gedichten Má vlast als een muzikale mijlpaal voor de Tsjechische natie.

In deze werken behandelt de componist de geschiedenis van het land en  de schoonheid van het landschap. De cyclus als geheel kreeg extra diepte door een persoonlijk drama: terwijl Smetana aan de eerste compositie was begonnen, werd hij volledig doof.

Het begin van de cyclus met Vyšehrad (genoemd naar de ommuurde burcht in Praag die boven de Moldau uittorent), is één van ’s componisten geïnspireerdste werken. Het bekende en vermaarde beeld van de rivier De Moldau (Vltava) is het tweede werk. Voordat Smetana in Over de wouden en velden van Bohemen opnieuw terugkeert naar de natuur, geeft hij in de legende van Šárka, een amazone die verliefd wordt op een ridder die haar voor het gericht moet slepen, een opvallende operabewerking. De beide overige symfonische gedichten zijn met elkaar verbonden door een hymne van de Hussieten, een groep religieuze hervormers die in Tsjechië als symbool worden beschouwd. Tabor verhaalt over hun strijd, terwijl Blaník de heuvel is waarop de de Hussietische strijders rusten totdat het vaderland hen weer nodig heeft. Het begint met hun nederlaag, maar eindigt met een triomfantelijke climax.

Aan de lange, in een geactualiseerde Vergelijkende Discografie opgenomen lijst is deze nieuwe, geheel Tsjechische uitgave toegevoegd. Belohlávek had al een dvd met het Tsjechisch filharmonisch op EuroArts 207.2758 uit 2015  en met het Praags Conservatorium symfonie orkest (Supraphon cd versies met het Tsjechisch filharmonisch (Supraphon CO 72586 uit 1988 en 1990 op Supraphon SU 3891-2) op zijn naam, maar deze nieuwe klinkt wat beter en is heel levendig met dramatische kracht, dus biedt ruim een uur en een kwartier welbestede tijd.