SMETANA: WALLENSTEINS KAMP; RICHARD III; HAKON JARL E.A.
CD Recensies - S

Smetana: Wallensteins kamp op. 14; Richard III op. 11; Hakon Jarl op.16; Rybàr, muziek voor een tableau vivant naar Goethe T. 103; Polka De boerenvrouw T. 123; Praags carnaval; Fanfares voor Richard III T. 97; Feestouverture in D op. 4; Shakespeare festival mars in E op. 20, T. 95. BBC filharmonisch orkest o.l.v. Gianandrea Noseda. Chandos CHAN 10413 (75’30). 2007

 

Chandos heeft uitgebreid aandacht besteed aan de orkestwerken van Smetana, los van Mé vlast. Op CHAN 10518 gold dat de opera ouvertures en tussenspelen van De verkochte bruid, Het geheim, Libuse, De duivelswand, De Brandenburgers in Bohemen, De kus, Dalibor en De twee weduwen.

Hier gaat het vooral om zijn visie als vierde componist die zich over het tragische militaire verhaal van Wallenstein bekommert in een symfonisch gedicht dat zich beperkt tot een vrij militante orkestvorm van het eerste deel van Schillers poëtische trilogie. Geen wonder dat om dat kracht bij te zetten veelkoper is gemobiliseerd. Maar met het sfeervolle, met doen geladen Richard III, het levendige beeld van Hakon Jarl met mooie bijdragen van basklarinet en harp en de prille Feestouverture uit revolutiejaar 1848 laat de componist horen dat zeker de symfonische gedichten niet voor die van Liszt onderdoen, de polka verloopt als zwierige dans. Anders geaard is het waterige beeld van De visser bij het stuk van Goethe. Een uitbundige, inderdaad feestelijke Shakespearemars besluit het programma dat spontaan, karakteristiek en met veel élan door Noseda wordt afgewerkt. Chandos zorgde voor prachtige geluidskwaliteit.