SOLLIMA: AFRICA (4 STRINGS) E.A.
CD Recensies - S

Sollima: ‘Federico II’, ‘L’isola Ferdinandea’, ‘Cretto’ en ‘L’ortolano’ uit Viaggio in Italia; Zobeide; Sonnets et rondeaux; Africa (4 strings). Alkemia kwartet. Dynamic CDS 7800 (64’20”). 2017

 

Giovanni Sollima (1962) is een Italiaanse cellist en componist die  als kind van zijn tijd in laatstgenoemde functie niet schuwt om jazz- en rock invloeden te integreren in zijn werk. Wie even op Wikipedia kijkt, vindt meer over hem. Ook een al behoorlijk lange lijst met composities in allerlei genres tot filmmuziek aan toe, vaak met heel fantasierijke titels.

Meer dan iemand als Einaudi is zijn substantiëler muziek de moeite van kennisname waard omdat deze ook een improvisatie element in zich heeft en op creatieve wijze met het muziekverleden omgaat (invloeden van Dowland via Bach tot Webern en Kurt Cobain). Dat blijkt uit deze opname. Viaggio in Italia (2000) bijvoorbeeld is op teksten van Michelangelo, Bruno en Borromini.maar klinkt ook zonder suggestief. Africa is eigenlijk een strijkkwintet uit 1992, maar wordt hier vierstemmig gespeeld door het Alkemia kwartet met Marcello de Francesco, Leo Gadaleta (v), Alfonso Mastrapasque (va) en Giovanni Astorino (vc). Zeker jonge luisteraars (en cellisten, die eens moeten luisteren naar Alone door Li-Wei op Cello Classics CC 1022) zal deze muziek direct aanspreken. Er bestaan aardig wat meer opnamen van deze componist. Slechts twee voorbeelden.

Sollima speelt eigen solowerken als Aquilarco, Loof and let dime, Di di en Give you up op Point 462.546-2 en Caravaggio samen met zijn vrouw als spreekster op Casa musicale Sanzogno CMS 4488.