STRAVINSKY: CONCERT VOOR 2 SOLOPIANO'S; LE SACRE DU PRINTEMPS E.A., HAMELIN, ANDSNES
CD Recensies - S

Stravinsky: Circus polka (bew. Babin); Concert voor twee solo piano’s; ‘Madrid’ uit Quatre études op. 7 (bew. Soulima Stravinsky); Tango (bew. Babin); Le sacre du printemps. Marc-André Hamelin en Leif Ove Andsnes. Hyperion CDA 68189 (66’54’).2017

 

Andsnes en Hamelin ontmoetten elkaar voor het eerst in 2008 tijdens het kamermuziek festival van de Noor in Risør en Hamelin sloeg voor dat ze de versie voor pianoduet versie van Stravinsky’s Sacre samen moesten gaan spelen. Andsnes ging de betreffende muziek instuderen en daarna traden ze er samen wel twintig keer mee op. Gelukkig legden ze hun intussen goed ingevoerde uitvoering nu ook vast, samen met een handvol kortere stukken voor deze combinatie.

Een recital met pianisten die elk op een eigen piano spelen is voor wie dat in de zaal beluistert in zeker opzicht een nogal frustrerende aangelegenheid, want wie speelt wat?

Thuis in de huiskamer met een cd is dat probleem minder voelbaar, want je ziet niet wat tijdens de opname gebeurde, maar je kunt wel gokken wie wat doet.

Andsnes en Hamelin hebben heel verschillende karakters, weten we uit ervaring. Hamelin speelt vaak koel, wat afstandelijk, stevig en helder, terwijl Andsnes’ spel doorgaans een lyrischer karakter heeft.

Ze voelen zich goed thuis in de lichtvoetige Circus polka, het zelden gehoorde Madrid en de Tango.

Het Concert voor 2 solo piano’s uit 1930, bedoeld voor uitvoering met zijn zoon Soulima, heeft een wat meer duistere, sombere inslag, maar beide pianisten maken de klanklagen mooi transparant en licht.

De versie voor twee piano’s van de Sacre heeft op cd zelden zo onweerstaanbaar kernachtig en vol vaart geklonken. Als luisteraar had ik amper tijd om tijdens de uitvoering in gedachten iets van de orkestkleuren in te vullen, zo pakkend energiek wordt het werk gespeeld.  

In deze rubriek worden gewoonlijk geen rapportcijfers of sterren uitgedeeld, maar deze uitgave valt in de categorie met de hoogste waardering.