STAMITZ, C.: BLAASKWINTETTEN; BLAASKWARTET
CD Recensies - S

Stamitz, C.: Kwintetten voor fluit, hobo, klarinet en hoorn in Bes op. 56/1 en in A op. 91/5; Kwartet in Es voor klarinet, hoorn, altviool en cello op. 8/2. Residenz-Quintett, München. Claves CD 50-611 (54’29”). 1989

 

Carl Philipp Stamitz (1745-1801) had het geluk dat hij opgroeide en leefde in de tijd dat de hofkapel zijn glanstijd beleefde. Dat gaf hem kansen en bood hem mogelijkheden. Bovendien had hij veel baat van de lessen die hij eerst van zijn vader en daarna van Holzbauer en Richter kreeg.

Geen wonder dat ook zijn kwintetten en kwartetten de invloed vertonen van de Mannheimse school. Dat blijkt uit goed geconstrueerde afzonderlijke, stevige delen die een vrij zangerig karakter hebben wat ook op Italiaanse invloed wijst.

De blaaskwintetten die hij in de loop der jaren schreven, behoren tot de beste werken in dit genre uit de achttiende eeuw.

De zes kwartetten die Carl Stamitz in 1773 schreef zijn flexibel geïnstrumenteerd voor klarinet (of fluit, hobo, viool), viool, altviool (of hoorn) en cello (of fagot). Het in 1969 uit leden van plaatselijke orkesten geformeerde ensemble uit München koos ook hier voor de pure blazersbezetting en zorgt voor stijlvolle, levendige en goed afgewerkte verklankingen.