STRAVINSKY: PERSÉPHONE
CD Recensies - S

Stravinsky: Perséphone; Dukas: Ouverture Polyeucte. Paul Groves (t), Nicole Tibbels (spr), Cantate jeugdkoor, Trinity jongenskoor met het BBC Symfonie orkest en –koor o.l.v. Andrew Davis c.q. Yan Pascal Tortelier. Warner 82564-6154821 (66’35”). 2004

 

Het melodrama van nog geen uur in drie korte aktes dat Stravinsky in 1934 op tekst van André Gide schreef en dat ditzelfde jaar voor het eerste door het ballet van Ida Rubinstein net entourage werd uitgevoerd, heeft wat de opnamen van het stuk betreft de pech, dat de vrouwelijke verteller en de zingende tenor hun teksten in liefst puur Frans moeten brengen. Voor de meeste niet-Franstaligen zal het misschien niet storen dat daarmee de hand wordt gelicht in de authentieke opname van Stravinsky zelf (met o.a. Vera Zorina, Sony 88697-10311-2). Een uitweg was de Duitse vertaling volgen, zoals bij Den Dixon door Doris Schade (Audite 95.619). Wel in orde is het bij Tilson Thomas (met Stephanie Cosserat, RCA 09026-68898-2), maar met het nadeel dat men dan meteen aan 3 cd’s is gebonden.   

In zoverre is het een verademing om naar Nicole Tibbels als vertelster te luisteren. Ze spreekt een heel idiomatisch, gaaf Frans en doet dat op erg aansprekende, boeiende wijze, steeds passend bij het verloop van het drama. Ook de relatie tot de muziek klopt mooi.

Alle waardering ook voor de inbreng van Paul Groves die de soms lastige melodielijnen met gezag en vertrouwdheid en een heldere, kernachtige stem weet te volgen. Ook de koren en het orkest zijn kennelijk heel goed voorbereid en laten geen steek vallen.

De ouverture van Dukas is een wat vreemde aanvulling, tenzij men weet dat het hier om een martelaar uit een tragedie van Corneille gaat. Tortelier is in de vertolking minstens zo succesvol als De Almeida (Supraphon SU 3479-2) en Martinon (Erato 0630-10828-2).

De opname is ontleend aan twee concerten tijdens de Londense proms, vandaar de verschillende dirigenten van dit programma.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site