SVIRIDOV: LOFZANGEN EN GEBEDEN, KLAVA
CD Recensies - S

Sviridov: Lofzangen en gebeden, deel 1, 3, 4 en 5; Rood Pasen. Lets omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1322-2 (65’38”).2018

 

Hij had niet het geluk van de late geboorte om zich vrij in muziek te uiten tijdens de Sovjetperiode, maar meer dan zijn leraar Shostakovitch kon hij zich in de doorperiode van de Koude Oorlog en in de jaren na het einde van dat regime uiten in religieuze muziek. Aarzelend begon hij daarmee in 1969 en in de jaren tachtig zette hij een project op om liturgische muziek en een mis te schrijven.

Aan het einde van zijn leven, zo tussen 1988 en 1992 maakte hij schetsen voor een veelomvattende cyclus Lofzangen en gebeden. In 1997 maakte hij daaruit een nadere selectie van de volgens hem beste die hij in een bepaalde volgorde plaatste. Maar bij zijn dood was nog geen sprake van een duidelijk afgerond geheel. Wel gaat het om zijn laatste werk.

Met titels als Onuitgesproken wonder, Na het aanschouwen van een wonderlijke geboorte, Uit het oude testament, Verheerlijking van de moeder van God, Gebed aan de heilige apostel Johannes, Heer, verhoog um macht, Aanschouw de bruidegom komt en Het laatste avondmaal zijn op deze cd tweeëntwintig van deze a cappella koorliederen van Georgy Sviridov (1915-1998) gebundeld. Het programma wordt afgesloten met Rood Pasen uit 1978, gebaseerd op bekende Paasliederen.

Het in 1940 genormeerde Lets omroepkoor, waarvan Klava sinds 1992 de leider is, behoort tot de best denkbare ensembles voor een uitvoering van deze muziek. In de klinkende praktijk blijkt dat ook volledig te kloppen.