SWEELINCK: WERKEN VOOR TOETSINSTRUMENT (COMPLEET)
CD Recensies - S

Sweelinck: Werken voor toetsinstrument (compleet). Bob van Asperen, Pieter Jan Belder, Pieter van Dijk, Pieter Dirksen, Menno van Delft, Siebe Henstra, Glen Wilson, Leo van Doeselaar, Gustav Leonhardt, Reitze Smits, Marie Spaans, Harald Vogel, Freddy Eichelberger, Liuwe Tamminga, Reinhard Jaud, Stef Tuinstra, Bert Matter, Vincent van Laar, Alexander Weimann, Bernard Winsemius, Gesualdo consort. NM 92119 (9   cd’s, 10u. 27’21”). 1999-2001 

 

Verdeeld over honderdelf werken leveren ruim 10 organisten, zes klavecinisten en een paar virginalisten  op 9 cd’s een volledig beeld van Sweelincks werken voor toetsinstrument. Gedeeltelijk zijn ze ook op 6 cd’s uitgebracht (Glossa GCD 922410). Te veel om te specificeren.

Het is goed dat Sweelinck hiermee eindelijk eens een keer recht wedervaart.Er worden over het geheel passende instrumenten gebruikt en de verklankingen zijn goed tot zeer goed.

Het is enigszins als een grote doos met chocolaadjes die bij een bijzondere gelegenheid wordt aangeboden en waarvan je jezelf  voorneemt ze niet alle aan een stuk door op te peuzelen, maar moeilijk de verleiding kunt weerstaan om daar toch mee door te gaan.