TANSMAN: CONCERTINO'S VOOR HOBO EN KLARINET E.A.
CD Recensies - T

Tansman: Suite voor hobo en kamerorkest; Concertino voor klarinet en orkest; Concertino voor hobo, klarinet en strijkorkest; Adagio voor strijkorkest. Diego Dini Ciacci (h) en Fabrizio Meloni (kl) met het Malta filharmonisch orkest o.l.v. Brian Schembri. CPO 555.079-2 (60’16”). 2016

 

Het lot van Alexandre Tansman (1897-1986) had het nodige gemeen mt dat van andere Joodse Europeanen die hun toevlucht in de V,S. zochten. Hij werd weliswaar in Polen geboren waar bracht een groot deel van zijn leven door in Parijs, waar hij lid van Les six (dan Les sept) had kunnen worden. In 1938 naturaliseerde hij zich tot Fransman maar ging aan het begin van W.O. II naar Hollywood waar hij filmmuziek schreef. Na de oorlog keerde hij naar de Oude Wereld terug.

Als componist was hij heel vruchtbaar met diverse opera’s, negen symfonieën, acht strijkkwartetten en vele andere werken, waaronder de hier opgenomene op zijn naam. Soms wordt hij in een adem genoemd met Szymanowski, Lutoslawski en Penderecki, maar hij werd minder bekend en was heel eigen.

Zijn neoklassieke idioom is goed genietbaar en komt eerder in de buurt van Poulenc en Milhaud, maar vertoont misschien het meeste verwantschap met Martinů. Dit betekent dat de luisteraar levendige ritmen en prikkelende melodieën kan verwachten.

Daarop worden we getrakteerd in drie concertante werken met als dessert een rustig op zichzelf staand langzaam deel.

Curieus dat CPO naar Malta ging om deze opname te maken. Waarschijnlijk is het goedkoop werken daar. De uitvoeringen maken gelukkig ook een competente indruk.