TURNAGE: FROM THE WRECKAGE; SPERANZA
CD Recensies - T

Turnage: From the wreckage; Speranza. Håkon Hardenberger met het Londens symfonie orkest o.l.v. Daniel Harding. LSO LSO Live 0744 (55’40”).  2013

 

Voor From the wreckage, een blaasconcert uit 2004, moet de solist in elk der drie delen van instrument verwisselen. Zo gebruikt Hardenberger eerst een flugelhorn, dan een trompet en tot slot een piccolo trompet gebruiken. Mark-Anthony Turnage (1960) behoort tot de meest gevierde huidige Britse componisten en heeft een bijzondere band met het Londens symfonie orkest waarvan hij in 2013 ‘composer in residence’ was. Geen wonder dat juist toen deze werken werden uitgevoerd. 

Het werk begint met veel vuurwerk, maar neemt geleidelijk een mildere wending met invloed van blues.

Speranza is een heel substantieel en erg ambiteus, bijna veertig minuten durend vierdelig werk voor groot orkest. Het moet een monument zijn voor optimisme en hoop in onze in menig opzicht sombere en bedreigende tijd. Elk deel heeft een titel in een andere taal: Arabisch, Duits, Iers en Hebreeuws. In het orkest komen naast het gangbare instrumentarium ook de Armeense (hoboachtige) duduk en een cimbalon solistisch voor.

Als luisteraar krijgt men niet de de indruk dat het om een tocht vanuit de duisternis naar het licht gaat en of men werkelijk hoop kan putten uit de bij toerbeurt geagiteerde, dreigende, zwierige, grauwe en plechtige muziek is de vraag. Geen eenvoudige muziek en zeker geen die een eenvoudige oplossing biedt en in ieder geval wel interessant, zeker omdat Harding en het orkest er een heel geloofwaardige interpretatie van geven.