TURNAGE: SILVER TASSIE, THE
CD Recensies - T

Turnage: The silver Tassie. Gerald Finley (bs, Harry Heegan), Anne Howells (ms., Harry’s moeder), Sarah Connolly (ms., Susie benedenbuurvrouw), Vivian Tierney (s. mrs. Foran, bovenbuurvrouw,), David Kempster (b., Teddy, haar man), Leslie John Flanagan (b., Barney, Harry’s beste vriend), Mary Hegarty  (s.,Jesssie, Harry’s meisje) Gwynne Howell (bs., de hurker) e.a. met het Ensemble van de English National Opera o.l.v. Paul Daniel. ENO Alive 001 (2 cd’s, 1u., 49’36”). 2001 

 

Mark Anthony Turnage schreef in 1999 op een libretto van Amanda Holden een markante anti oorlogsopera over het toneelstuk van de Ierse schrijver Seán O’Casey die de gevolgen van de bloederige strijd beschrijft. Daarin belandt in W.O. I een naïeve soldaat een slagveld alsof hij een voetbalwedstrijd moet gaan spelen. Naarmate de oorlog zich, dramatisch ontvouwt, wordt hij met zijn neus op de gruwelijke feiten gedrukt. 

Het werk begint meteen met dramatische kracht wanneer we Harry Heegan die in 1915 met verlof uit de loopgraven is, thuiskomt met de voetbaltrofee Silver Tassie. In de tweede acte keert hij terug in het oorlogsgeweld met cynische foute bijbelcitaten en soldatenkoren en belandt in de derde acte zwaargewond en verlamd in een hospitaal met een bitter scherzo dat tot de   wilde, deels van dansachtige muziek voorziene finale ter viering van de wapenstilstand met als tragisch en wreed contrapunt de frustratie van Harry en zijn blinde vriend Teddy.

Het schijnt dat Turnage meteen Gerald Finley op het oog had voor de hoofdrol. Mt recht, blijkt uit de krachtige, heldere, donkere voordracht die hij van deze rol geeft. David Kempster is een kernachtige Teddy, Sarah Connolly een preutse bigotte, maar ook ontroerende gefrustreerde verpleegster en heel goede rollen van Anne Howells en John Graham-Hall als Harry’s ouders. Gwynne Howell is een duistere profeet van doem in de tweede acte.

De begeleiding van deze anti-oorlogsopera is in goede handen van Paul Daniel.