TVEITT: HUNDRAD HARDINGTONAR (GED.)
CD Recensies - T

Tveitt: Hundrad Hardingtonar (ged.), Orkestsuites nr. 1-5 ‘100 Volksliedeeren uit Hardanger (ged., bew.); Grieg: Ballade in g op. 24 (bew.). Nils Henrik Asheim (org). Lawo LWC 1151 (91’26”). 2017

 

Voorafgegaan door de Ballade van Grieg speelt Nils Henrik Ashem eigen bewerkingen van een keuze van 18 met naam en toenaam genoemde volksdansen uit Hardanger, het gebied van de Hardanger viool van Geirr Tveitt (1908-1981) op het orgel van de concertzaal in Stavanger. 

De Ballade van miniaturist Grieg uit 1875 die zowat twintig minuten duurt en bestaat uit een aantal variaties over een Noors volkslied, geschreven na het verlies van zijn ouders, is een enigszins problematisch werk omdat meteen met het thema reeds vrijwel alle kruit is verschoten; wat blijft is een reeks stemmingswisselingen. Leif Ove Andsnes maakt een fijne opname van het origineel (EMI 394.399-2).

De organist maakt er het beste van en zorgt inderdaad voor een van lyrisch tot triomfantelijk veranderde sfeer.

In oorspronkelijke vorm voor orkest verschenen enige van de Suites van Tveitt op BIS en Simax. Asheim maakte er een uitgebreide keuze uit die hij met veel karakter op het mooi warm klinkende Ryde & Berg orgel uit de Concertzaal in Stavanger voordraagt. Tot de hoogtepunten behoren het treffende ‘Vélkomne med aera’, het fascinerende ‘Hardingøi’ en het geheimzinnige ‘Folgafodne fortél ingjenting’.