VIVALDI: VIOOLCONCERTEN EN -SONATES II, TUR BONET
CD Recensies - V

Vivaldi: Vioolconcerten in D op.7/11 RV. 208a Grosso Mogul, in G RV 311 per violino in tromba, in D RV. 226; Grazer Vioolsonates nr. 1 in C RV. 4, 2 in b RV. 37 en 3 in e RV. 17; Pisendel/Vivaidi: Allegro in a;. Lina Tur Bonet met Musica Alchemica. Pan Classics PC 10391 (69’24”).2013, 2018

 

Wie diep genoeg graaft in de enorm grote tuin van Vivaldi’s werk vindt daar altijd nog heel wat composities die nooit de aandacht van de muziekindustrie heen gekregen. Kijk op dat te beseffen maar eens naar de keurige lijst met op Ryom nummer gerangschikte werken, die is namelijk verbluffend lang en naar bijzondere werken met men met een vergrootglas speuren.

Barokvioliste Lina Tur Bonet is zo’n graafster op zoek naar onalledaags materiaal. In 2013 maakte zij al een cd met onbekende Vioolconcerten en -sonates van Vivaldi (Pan Classics PC 10314). Nu geeft ze daar een vervolg aan. Dat wil niet zeggen dat sommige werken niet al eerder op cd ver schenen. RV. 208a bijvoorbeeld van Accardo (Pentatone PTC 5186-149), Mullova (Onyx 4001) en de Solisti Italiani (Denon CO 75498/99), maar nog nooit zo authentiek als hier met de barokinstrumenten van Valerio Losito, Eduardo Fenoli, Isaac Pulet, Olivier Fourés (v), Natan Paruzel (va), Mauro Valli (vc), Andy Ackerman (cb), Josep Maria  Marti (theorbe en Dani Espasa (kl) in de concerten en  Sebastian Hess (vc), Vega Montero (cb), Kenneth Weiss (kl) en Jesús Hernández Baena (theorbe) in de sonates.

Wat een Groot’mogol als heerser van het in 1532 gestichte Mongoolse keizerrijk bij Vivaldi te zoeken had, is een raadsel. Waarschijnlijk gaf hij deze fantastietitel zelf aan het werk nadat hij er triomfen mee vierde.

Heel stijlvol, levendig en genuanceerd spelen Lina Tur Bonet en Musica Alchemica deze werken die de volledig recht doen. Belangrijke aanwinst.