WEINBERG: SYMFONIE NR. 13; SERENADE
CD Recensies - W

Weinberg: Symfonie nr. 13 op. 115; Serenade op. 47/4. Siberisch staats symfonie orkest Krasnoyarsk o.l.v. Vladimir Lande, Naxos 8.573879 (53’04”). 2017

 

Bijna 25 jaar na zijn dood blijkt het nog steeds mogelijk om voor cd premières van muziek van Mieczyslav Weinberg te zorgen. Aan de andere kant is dat misschien ook weer niet zo verwonderlijk want zijn omvangrijke oeuvre van zeven opera’s, 22 symfonieën, 10 concerten en 17 strijkkwartetten om van overige werken te zwijgen, is er werk genoeg aan de winkel. Weinberg werd pas laat ontdekt en het vergt nu eenmaal tijd om zijn werk geheel te ontginnen.

De grote kwantiteit daarvan is geen garantie voor een doorlopend hoge kwaliteit. Eigenlijk zijn het meer het tijdsgewricht en de treurige omstandigheden waaronder de componist moest werken die deze muziek zijn belang geven. Dat hij de vierdelige Serenade uit 1952 eindigt met een vrij uitgelaten allegro giocoso is wat dat betreft markant. 

De Symfonie nr. 13 is een ruim een half uur durend werk uit één stuk uit 1976 en lijkt wel duidelijk onder invloed van Shostakovitch te staan, maar dan op een diverser manier, doch fundamenteel besloten in dezelfde muzikale wereld.

Dat Krasnoyarsk over een heel goed, alert reagerend orkest beschikt, wordt hier eveneens aangetoond.