WITTE: PIANOKWARTET; HOORNKWINTET
CD Recensies - W

Witte: Pianokwartet op. 5; Hoornkwintet op. posth. Cornelia Gartemann (v) en Radovan Vlatkovic (hrn) met het Mozart pianokwartet. MDG MDG 943-2046-6 (67’17”). 2017 

 

Van de Duitse componist Georg Hendrik Witte (1843-1929) kende ik dankzij Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar met hun opname uit 1990 (NM Classics 92014) een stel Walsen voor piano vierhandig. De componist is in zoverre interessant omdat hij aan het Haags conservatorium lessen orgel en compositie had van Willem Nicolaï en piano van Charles van der Does voordat hij in Leipzig zijn studie voltooide bij Moscheles en Reinecke. Op 4 februari 1930 werd ter nagedachtenis van hem in Rotterdam een herdenkingsconcert gegeven, waar zijn Vioolconcert op. 18 werd gespeeld. Zijn oeuvre blijkt niet meer dan vijfentwintig werken in diverse categorieën te bevatten.

Met deze cd kan kennis worden gemaakt (of worden voortgezet) met het aan Reinecke opgedragen Pianokwartet dat een Italiaanse prijs won en het pas na zijn dood uitgegeven Hoornkwintet. Dat Witte een groot bewonderaar van Brahms was, is aan dit tweetal werken te horen. Hij had zich ongelukkiger kunnen oriënteren, want de muziek heeft kern, goede structuren en mooie contouren.

Fijn om naar te luisteren, zeker nu niet alleen de beide toegevoegde musici, Cornelia Gartemann en Radovan Vlatkovic maar ook het gevestigde Mozart pianokwartet hun uiterste best doen om dit tweetal werken optimaal te laten slagen en te zorgen dat dit goed lukt. Aardige aanwinst op kamermuziekgebied.