WORSAAE: WESENTHEIT AB WESENTHEIT; WaWV
CD Recensies - W

Worsaae: Wesenheit ab Wesentheit; WaWV. Signe Asmussen (s) en Jörg Meyer (stem) met het Figura ensemble. Dacapo 8.226140 (35’35”). 2017

 

Voor wie zich grondig  en breed oriënteert op het gebied van de eigentijdse muziek zou de Deense componist Nicolai Worsaae (1980) met zijn door de Curious Chamber Players opgenomen tien minuten durende Brutalized beauty (dB productions DBCD 145) bekend kunnen zijn. 

In deze nieuwe opname gaat het om Wesenheit ab Wesentheit, een verhalende, vrij lyrische compositie uit 2011 voor stem, basklarinet, slagwerk en contrabas in zeven korte deeltjes en WaWV uit 2014/7 voor sopraan, basklarinet, slagwerk, contrabas en elektronica dat zes delen telt.

Beide werken zijn gebaseerd op gedichten van de Duitse dichter Jörg Meyer die wegens spionage voor de DDR in de late jaren zeventig in een isoleercel gevangen zat. De vader van Worsaae was daar gevangenisdominee.

De in totaal dertien korte teksten geven mooi voorgedragen en vrij sober begeleid uitdrukking aan de gevoelens van iemand die zich in eenzame opsluiting bevindt. Geen vrolijke kost met Meyer zelf aan het woord, gesteund door de gevoelige zang van Signe Asmussen.

Eerder maakte het Figura ensemble al een opname met eigentijdse Deense muziek van Frandsen, Nielsen, Brunn, Fundal, Founberg en Hørsving onder de titel To arrive where we started (Dacapo 8.224143).