AQUARELLE GITAARKWARTET: ASPECTS

Aquarelle gitaarkwartet: Aspects. York: Quiccan; Rossini: Ouverture l’Italiana in Algeri (bew); Henshall: Welsh dance (bew); Ginastera: Danzas argentinas nr. 1-3 (bew); Rivera: Cumba-quin; Pritchard: Stairs; Houghton: Opals nr. 1-3; Marin: Flippen/Soon or never 1-3; Brunning: Elegy. Chandos CHAN 10928 (57’21”). 2016

 

Het in 1999 op het Northern college of music in Manchester opgerichte Engelse Aquarelle gitaarkwartet bestaat uit Michael Baker, Vasilis Bessas, James Jervis en Rory Russell.

Het is zeker niet het enige in zijn soort, want vroeger waren daar The Romeros, en thans ook het Encordes-. Kithara- en het Quadrant gitaarkwartet. Om maar te zwijgen van het Belgisch-Nederlandse ZWERM kwartet dat op elektrische gitaren speelt.

De Engelsen zijn natuurlijk vooral weer aangewezen op meest bewerkingen van oorspronkelijke muziek voor orkest (Rossini), harp (Henshall), piano (Ginastera). Alleen de Elegie tot slot is echt voor vier gitaren geschreven.

Met de homogeniteit van een goed ingespeeld (strijkkwartet) wordt een aardig, nu eens niet te zeer naar het Latijnse overhellende programma kundig en in-muzikaal afgewikkeld. Er wordt helder, spiritueel met mooie solotrekjes gemusiceerd.