ARTEMIS KWARTET: MUSIC FOR STRING SEXTET

Artemis kwartet: Music for string sextet. Strauss, R.: Strijksextet uit Capricccio; Berg: Pianosonate in b op. 1 (bew); Schönberg: Verklärte Nacht op. 4. Met Thomas Kakuska (va) en Valentin Erben (vc) van het Alban Berg kwartet. Virgin  335.130-2 (51’02”). 2002

 

Het Artemis kwartet, in 2002 nog in de samenstelling van Natalia Prischepenko en Heime Müller (v), Volker Jacobsen (va) en Eckart Runge (vc), begnt in de versterking met twee leden van het Alban Berg kwartet aan het slechts 9’37” durende strijksextet dat als intermezzo diende van zijn laatste opera Capriccio uit 1939/42. Het heeft het daarbij behorende licht theatrale karakter, maar is ook van een bijzondere schoonheid en precies die eigenschappen komen naar voren in een warmbloedige vertolking.

Interessant is hierna de bewerking van Bergs eerste opus dat hij aan ht eind van zijn studie bij Schönberg schreef. Opvallend is het complexe contrapunt dat met zes spelers duidelijker uitkomt dan met twee pianohanden. In harmonisch opzicht is het werk een voorbode van wat later atonaal zou volgen. Zo gespeeld bevalt de bewerking beter dan het origineel. Vergelijk maar met bijvoorbeeld de opname van Mitsuko Uchida (Philips 468.033-2) of Peter Hill (Naxos 8.553870). 

Tot slot is het goed ook een zo krachtige verklanking te horen van Schönbergs hyper Mahleriaanse dramatische Verklärte Nacht in de oorspronkelijke, me er directe versie. 

De opname is zo goed geslaagd dat we zelfs de musici duidelijk horen snuiven.