ANDRYUSHCHENKO, OLGA: TWINTIGSTE EEUWSE PIANOWERKEN

Olga Andryushchenko: Twintigste eeuwse pianowerken. Goebaidulina: Chaconne; Denisov: Préludes nr.1-3; Silvestrov: Pianosonate nr. 1; Oestvolskaya: Pianosonate nr. 6; Pärt: Für Alina; Partita op. 2; Schnittke: Pianosonate nr. 3. Melodiya MEL CD 10.02528 (68’36”). 2017

 

Hoewel de Russische, thans in Duitsland verkerende pianiste Olga Andryshchenko in 1915 haar eerste cd met Pianowerken van Mosolov voor Grand Piano (GP 703/4) maakte en die liet volgen door de complete pianowerken van Roslavets (GP 743/4), is ze het Russische label Melodyia trouw gebleven op haar derde cd uitgave.

Daarop komen met uitzondering van beide werken van Pärt ook louter Russische avant-garde componisten voor met modernistische composities uit de periode van 1947 (de Pianosonate van Galina Oestvoloskaya) tot 1994 (de Préludes van Edison Denisov).

Gemeen hebben al deze werken dat ze uit de beginperiode van de desbetreffende componisten komen toen ze nog op zoek waren naar een eigen stijl en deze deels ook al hadden gevonden. Interessant is natuurlijk ook dat de vroege werken, hoewel ze niet te zeer mochten indruisen tegen de Sovjet kunstdoctrines toch die ketenen breken omdat sterke karakters zich niet laten begrenzen. Totdat met de komst van de artistieke vrijheid na perestrojka alles was geoorloofd. Curieus is dan wel dat Denisov in 1994 nog weer vrijwillig terugkeert tot een laatromantische stijl in zijn Préludes.

Opnieuw toont Olga Andryushchenko zich een inspirerende, verklarende en betrouwbare gids in deze tocht langs zes componisten van grote, zij het verschillende betekenis.