ATLANTIC TRIO EN MAARTEN KONINGSBERGER::OLD SONGS, RE-SUNG
CD Verzamelprogrammas

Atlantic trio en Maarten Koningsberger (b): Old songs, re-sungBeethoven: Ierse liederen WoO/ nr. 1, 5, 8; Ravel: Cinq mélodies populaires grecques; Brahms: Deutsche Volkslieder WoO. 33 nr. 2, 6, 25, 41; ‘Andante con moto’ uit Pianotrio nr. 2 in C op. 87; Beethoven: Schotse liederen ‘Sunset’, ‘Oh, sweet were the hours’, ‘The sweetest lad was Jamie’, ‘Faithfu’ Johnie’, ‘Come fill, fill my good fellow’ op. 108; Butterworth: 6 Liederen uit A Shropshire lad (bew. Bas Verheijden); Anon. (bew. Verheijden): ‘Down by the Sallye Gardens’. QuintOne Q 1801.  (72’32”). 2018 

Op deze cd lichten bariton Maarten Koningsberger, violiste Janneke van Prooyen, cellist Ansfried Plat en pianist Bas Verheyden onder meer een tipje op van de 155 volksliedjes uit Schotland, Ierland en Wales die Beethoven op verzoek van muziekuitgever George Thompson tussen 120 en 1825 bewerkte. Heel aardig, typisch idioom 

In de vier Duitse Volksliejedjes van Brahms met louter pianobegeleiding blijven we dichter bij huis en het gezelschap van Brahms wordt wat verlengd met een deel uit zijn Pianotrio nr. 2 om de trioleden even op zichzelf in het zonnetje te zetten.

In een heel andere wereld belanden we met de Cinq mélodies populaires grecques waaraan Brahms in 1904 op verzoek van Pierre Aubry begon omdat die het materiaal wilde gebruiken voor een lezing over Griekse volksliedjes. De teksten waren van Michel Calvocoressi die zelf van Griekse afkomst was en liedjes van het eiiand Chios uitkoos Dat gaat van uitgelaten vrolijk in ’Tout gai!’ tot heel melancholiek in ‘Lá-bas, vers l’église’. Ravel gaf verschillende mogelijkheden voor de begeleiding: piano, orkest, harp, gitaar maar hier is - vrij uitzonderlijk - gekozen voor pianotrio.  Dat verrijkt de textuur.

De zes liederen uit A Shropshire lad van George Butterworth doen het meestal gewoon met pianobegeleiding maar ik heb wel eens een opname gehoord van John Shirley-Quirk die werd begeleid doof twee violen, viola da gamba en piano (Saga EC 3336-2) en in de bewerking voor pianotrio van Verheijden doen ze het ook heel goed en beeldend. Als toegift is er dan nog een op muziek gezette Ierse tekst van Yeats.

Het hele optreden in dit afwisselende programma maakt een puike indruk.