ASPEREN, BOB VAN: PLAYLIST FOR REMBRANDT, A

Asperen, Bob van: A Playlist for Rembrandt. Sweelinck: Ballo del granduca, Allemande grazie/More paltino; Scheidemann: Pavana lachrymae, Ballet met variatie; Van Soldt: Tobyas om sterven geneghen, Susanne un jour; St. Petersburg klavierboek: Wilhelmus, Ballet Bronckhorst, Rosemont; Van den Hove: Fortuna Englesa; Padbrué: Och! oft geoorlooft waer, Pavana en gaillarda in F, O Kerstnacht schoonder dan de daghen; Van Noordt: Fantasia 2; Froberger: Suite XIV in g; Steenwick: Amarillis; Kerll: Battaglia/Scaramuza; De la Barre en Huygens: Suite in F; Speuy: Vader ons in hemelrijck; Reinecken: Toccata in g. Aeolus AE10164 (66’22”). 2018

Dat de driehonderdvijftigste sterfdag van Rembrandt Harmenszoon van Rijn 4 oktober 2019 in vele musea - het Rijksmuseum voorop - wordt herdacht zal niemand zijn ontgaan. In hoeverre in huize Rembrandt ook veel muziek werd gemaakt, is niet zo duidelijk. Maar dat er veel passende muziek uit die tijd is die hij gehoord zou kunnen hebben, leidt geen twijfel. Dat zullen vaak liederen zijn geweest, maar ook de zevenentwintig voorbeelden die Bob van Asperen op het prachtig klinkende Petrus Joannes Couchet klavecimbel uit 1669 in het Rijksmuseum laat horen, kunnen daartoe behoord hebben.

In ieder geval geeft dit recital een goed beeld van het intiemere muziekleven uit de zeventiende, immers gouden - eeuw. Het brengt in al zijn verscheidenheid heel wat moois en interessants van soms onbekende componisten als aan het licht.  

Ooit gehoord van het in Amsterdam bewaarde St. Petersburg Clavierboek uit ca. 1655? Wat zou het nog meer aan moois bevatten? Grote onbekenden zijn verder ook Joachim van den Hove (1567 - 1620), Cornelis Thymenszoon Padbrué (ca. 1592 - 1670), Gisbert Steenwick (1642 - 1679) en Henderick Speuy (ca. 1575 - 1625). Het Susanne van Soldt Manuscript uit 1599 bevat 33 door haar gekopieerde stukken en is de enige bron van vóór Sweelinck gecomponeerde klaviermuziek. Ze werd in 1555 geboren en de volledige stukken uit haar manuscript werden in 2007 opgenomen op virginaal door Guy Penson (Ricercar RIC 264).