AKILONE KWARTET: HAYDN, MOZART, BEETHOVEN
CD Verzamelprogrammas

Akilone kwartet: Haydn: Strijkkwartet nr. 32 in C op. 20/2, H. III/32; Mozart: Strijkkwartet nr. 14 in G KV. 387; Schubert: Quartettsatz in c D. 703. Mirare MIR 388 (67’32”). 2017

Wat voor repertoire kies je als jong ensemble, zoals dit prille, in 2011 begonnen Franse kwartet van Emeline Concé, Élise de Bendelac (v), Tess Joly (va) en Lucie Mercat (vc) voor je debuut cd? In het Wenen van rond 1800 is veel materiaal voor dit doel voorhanden en zo koos het viertal welbewust, maar misschien ook wat gewaagd voor drie bekende werken die al veelvuldig zijn vastgelegd, maar niet in deze combinatie en daarom misschien aantrekkelijk, zeker voor beginnende kwartetverzamelaars die niet op omvangrijker groepsopnamen van deze werken uit zijn.

Er schijnt goed te zijn nagedacht over de interpretatiewijze na hun mentor Hatto Beyerle van het Alban Berg kwartet over de Harnoncourtse gedachte over retoriek in de muziekinterpretatie te volgen. Ook geheel in de geest van Heimeran’s ‘Das stillvergnügte Streichquartett’ voert het viertal in deze werken een geanimeerde onbevangen conversatie. Er wordt met zorg voor de afwerking, homogeen en elegant gemusiceerd alsof de muziek nog nieuw is en als poëtische ontdekkingsreis moet worden uitgevorst. Dat maakt zo’n verzamelprogramma met veel spontaniteit op behoorlijk hoog niveau voortgebrachte muziek zeer de moeite waard.

Wie zich afvraagt wat Akilone betekent, komt al gauw bij aquilone terecht wat staat voor noordenwind en vlieger.