ANTONELOU: AFFINITIES

Fanie Antonelou: Affinities. Liederen van Constantinideis (4), Zemlinksy (3), Kalomiris (3), Schönberg (2), Mitropoulos (2), Weill (3), Jarnach (1), Skalkottas (1), Beer-Walbrunn (1), Riadis (2), Thuille (1) en Lialios (1). Met Kerstin Mörk (p). BIS SACD2439 (63’41”). 2019

Wat een aardig idee van de Griekse sopraan Fanie Antonelou die eerder de rol van Susanna zong in Mozarts Le nozze di Figaro van Teodor Currentzis (Sony 888837-0926-2) en die van Ernestina in Rossini’s L’Occasione fa il ladro (Naxos 8.660314/5) om zich nu eens om en met haar partner Kerstin Mörk solistisch om en om te laten horen in een om en om programma van 23 eind negentiende en begin twintigste eeuwse liederen van enige enigszins bekende Oostenrijks/Duitse en Griekse componisten als Schönberg, Weill, Skalkottas en de dirigent Mitropoulos en onbekende als Giannis Constantinidis, Manolis Kalomiris, Emilios Riadis, Ludwig Thuille en Dimitris Lialios die in Wenen, München en Berlijn actief waren. 

Werk van 12 componisten die teksten van nog meer dichters op muziek zetten. Dat gaat om heel wisselend idioom van een cabarateske afscheidsbrief van Weill tot het geavanceerde modernisme van Schönberg met daartussen blijken van folklore en een loflied op Afrodite.

Fanie Antonelou weet in haar voordracht met een warme mezzo-achtige stem heel goed binnen te dringen in de geest en de sfeer van al dit in het Duits en Grieks gezongen moois en wordt daarin krachtig ondersteund door Kerstin Mörk.