AMATIS TRIO: WERKEN VOOR PIANOTRIO VAN ENESCU, RAVEL, BRITTEN
CD Verzamelprogrammas

Amatis trio. Enescu: Pianotrio nr. 1 in g; Ravel: Pianotrio in a; Britten Introduction and Allegro for pianotrio. AVI 855.3477 (70’09”). 2018

Het was een aardige gedachte om voor een cd debuut niet te kiezen uit voor de hand liggende, vroege werken uit dit genre, maar voor latere en minder bekende en juist dt drietal werken voor Pianotrio op één cd te combineren. Enescu stond nog aan het begin van zijn carrière toen hij in 1896 zijn eerste Pianotrio schreef (in 1916 volgde nr. 2 en er is nog een onvoltooid trio uit 1942). Het is een romantisch werk vol heerlijke melodieën.

Ravel schreef zijn enige Pianotrio (met een opmerkelijk Pantoum en Passacaille deel) in 1914 op middelbare leeftijd. En Britten componeerde zijn Introduction and Allegro for pianotrio in 1932 toen hij nog bij Frank Bridge studeerde.

Het uit Lea Hausmann (v), Samuel Shepherd (vc) en Mengjie Han (p) bestaande, in Nederland gevestigde Amatis trio heeft drie jonge protagonisten die een gevoel van vitaliteit en frisheid als belangrijk kenmerk van hun spel tonen. Doorgaans ligt de zwaarste last op de pianist.

Alle drie de werken krijgen een eigen frisse, ritmisch mooi geprofileerde karakter en ik werd vooral getroffen door de weergave van Ravels trio met zijn lenteachtige sfeer in het tweede deel, een breed, een teer derde deel en iets oosters in de finale. Herinneringen aan de Capuçons en Braley (Virgin 545.492-2) komen boven. Ook Britten krijgt alle nodige substantie.

Zo werd dit een succesvol begin van een hopelijk lange loopbaan als pianotrio.