ARTE DUO: ONE 2 TEN

Arte duo: One 2 Ten. Demersseman: Fantaisie sur un thème original; Bozza: Aria; Schumann: Adagio en allegro op. 70; Milhaud: Scaramouche; Rachmaninov: Vocalise op. 34/14; Meijering: The pizza-connection; Badings: La malinconia; Ituralde: Pequeña czarda. One 2 Ten (57’38”). 2011

 

Voor een outsider maakt de klassieke saxofoonwereld een vrij gesloten indruk, grote saxofonisten manifesteerden zich helaas weinig totdat Arno Bornkamp zich als virtuoos meldde en menige show stal, ook in de muziekmedia.

Hij wekte sonates van Creston, Schmitt, Hindemith, Desenclos, Charpentier, Denisov, Schulhof en werken van onder meer Martin, Berio, Milhaud, Stockhausen, Noda, Mefano en Lauba en veel meer tot leven.

Maar er moet veel meer zijn, bijvoorbeeld voldragen sonates van William Albright, David Maslanka, Phil Woods, Robert Muczynski, Matt van Brinks, Stuart Greenbaum en Jennifer Higdon.

Hopelijk wacht dit en meer fraais op een volgende cd van het door Aubrey Snell en Lineke Lever in 2001 gevormde en intussen heel hechte Arte Duo dat zich hier in een heel afwisselend, voor een deel uit goede bewerkingen bestaand programma meldt.

Het is leuk om Schumanns Adagio en allegro nu eens niet met cello of hoorn maar met altsax en piano te horen: het karakter fleurt daar zelfs van op dankzij lichtere tonen.

Het oorspronkelijk voor saxofoon en orkest geschreven (maar ook met klarinet uitgevoerde) Scaramouche van Milhaud doet het puik in de reductie met pianobegeleiding en wint aan kleur en diversiteit wanneer het nu eens niet door pianoduo (of gitaartrio) wordt uitgevoerd. Datzelfde geldt voor de overbekende Vocalise van Rachmaninov in solo pianovorm. Leuk om ook weer eens iets van Badings te horen, kennis te maken met een geestig stuk van Meijering en de  voor deze combinatie gecomponeerde flamenco-achtige Czarda van de Spaanse saxofonist Pedro Iturralde.  

De saxofoniste Aubrey Snell is tegen alle uitdagingen opgewassen en musiceert er energiek, expressief, aangenaam assertief en  ad rem en met hoorbaar speelplezier op los en Lineke Lever   ageert heel kordaat en virtuoos, nu eens begeleidend dan weer aanjagend het initiatief nemend al naar de compositie verlangt. De opname klinkt direct, vol en had hooguit de balans in luide gedeelten wat meer ten gunste van de pianiste mogen bijstellen. Verder gaat het om een fijne verrijking van het altijd nog karige saxofoonrepertoire op cd.

Deze cd kan worden besteld voor €15,- exclusief verzendkosten via website www.arteduo.nl.