YARDEN, EINAV: OSCILATIONS

Yarden, Einav: Oscilations. Beethoven: Pianosonate nr. 6 in F op. 10/2 en 10 in G op. 14/2; Bagatellen op. 119 nr. 1-11; Stravinsky: Pianosonate nr. 2; ‘Polka’ en ‘Valse’ uit Trois pièces faciles; ‘Moderato’ en ‘Larghetto’ uit Les cinq doigts; Valse pour les enfants; Piano rag music; Tango. Challenge CC 72599 (69’51”). 2013

 

Misschien was ‘Tegenstellingen’ wel een betere titel geweest voor deze cd dan ‘Trillingen’ of ‘Schommelingen’ want het niet zozeer naast als wel tegenover elkaar plaatsen van de twee belangrijke componisten brengt juist hun grote contrasten aan het licht.

Voor Beethoven was de piano zijn leven lang hoofdzaak, voor Stravinsky, die wel aan de vleugel componeerde, was het bijzaak. Dat maakt hun rol op pianomuziek gebied heel incongruent.

De Israëlische pianiste Einav Yarden speelt in tegenstelling tot de vermelding in de aanhef beide componisten om en om en begint met twee vroege sonates van Beethoven en een complete set van zijn late Bagatellen.

Van Stravinsky krijgen we diens enige sonate uit 1924 en wat korte, vaak geestige en eenvoudige korte gelegenheidsstukken te horen. 

Beethoven klinkt origineel, dapper, persoonlijk, Stravinsky vrij mechanisch, soms geinig maar toch aan de onpersoonlijke kant. De pianiste schept hoorbaar plezier in haar taak, ze klinkt gretig en speelt verfijnd en vindingrijk, zorgt voor contrast wat niet wil zeggen dat er geen betere Beethovenversies zijn. Eigenlijk komt Stravinsky er hier het beste af.

Deze schijf ontleent zijn waarde vooral aan het gegeven programma.