WIDMANN, CAROLIN: REFLECTIONS I

Widmann, Carolin: Reflections I. Boulez: Anthèmes; Ysaÿe: Solovioolsonates nr. 2 in a en 4 in e; Sciarrino: Caprices nr. 1-6; Widmann, J.: Études nr. 1-3. Profil Medien PH 14036 (74’59”). 2005

 

De zus van componist/klarinettist Jörg Widmann is op haar vioolterrein al even ondernemend als haar broer. De titel van haar solo cd Reflections I met twee twintigste eeuwse sonates van Ysaÿe en verder vrij onbekende éénentwintigste eeuwse composities getuigt van speurzin en ondernemingslust. Het leidde tot een veelbelovend viool debuut en roept de vraag op: waar blijft Refelections II?

De beide Sonates (voor Thibaud en Kreisler bestemde) van Ysaÿe vormen welkome betrekkelijke rustpunten tussen de andere, vaak turbulentere werken die men liefst apart, los van de rest moet beluisteren.

Boulez leek zijn Anathèmes wat te karig uitgevallen en voegde daaraan later elektrische klanken toe, maar hier horen we heel mooi de oorspronkelijke ’naakte versie.

Het valt op dat drie van de zes Ëtudes van Jörg Widmann zo’n grote variëteit ten toon spreiden In de fijnzinnige nr. 2, met een vocale bijdrage van de violiste, horen we tal van interessante détails, die goed zijn uitgewerkt.

Grappig genoeg is ook van de Caprices van Sciarrino nr. 2 het interessantst. Het hele programma maakt de titel Reflections waar omdat de vier componisten als het ware de onderllnge invloed die de composities op elkaar hebben nader belichten.

Soms moeten de technische grenzen van het vioolspel worden opgezocht en Carollne brengt dat er keurig vanaf zonder iets van een showvrouw te zijn.