URIOSTE, ELENA: ECHO'S

Elena Urioste: Echo’s. Strauss, R.: Vioolsonate in Es op.18; Brown: Echoes of Byzantium; Ravel: Sonate posthume (1987); Beach: Romance op. 23. Met Michael Brown.  BIS CD 2284 (59’45”). 2013

 

Op de naam van de Amerikaanse violiste Elena Urioste afgaande, is ze van Mexicaans-Baskische afkomt. Haar heel fraaie viooltoon en haar doelgerichte muzikaliteit stempelen haar tot een kunstenares van belang. Samen met haar landgenoot componist/pianist Michael Brown vormt ze sinds 2009 een heel goed duo. Misschien niet zo’n wonder, want individueel werden ze met lof en prijzen overladen. Urioste studeerde aan het Curtis instituut, Brown  aan Juilliard.

Voor dit recital zochten ze werken uit die de betreffende componisten op jonge leeftijd schreven. De melodieuze romantische Sonate van Richard Strauss is uit 1887 toen hij 23 was. Tien jaar later schreef de toen 22-jarige Ravel zijn eerste, pas in 1975 gepubliceerde eerste vioolsonate gedurende zijn periode op het conservatorium, Brown was pas 18 toen hij de op Yeats’  gedicht ‘Saling to Byzantium’ gebaseerde Echoes of Byzantium bedacht en Amy Beach, de eerste Amerikaanse vrouwelijke componist was pas 16 toen ze in 1893 tot haar Romance kwam.

Iets van die jeugdigheid werkt ook door in dit fijne recital.