TILLING, CAMILLA: NORDIC SONGS

Camilla Tilling: Nordic songs. Sibelius: ‘Het noorden’ op. 90/1; Liederen op. 50 nr. 1-6; ‘De bosnimf’ JS. 171; Grieg: Liederen op. 48 nr.1-6; ‘Een zwaan’ op. 25/2; Stenhammar: Uit Liedjes en rijmpjes ‘In het bos’; Uit Liederen op. 26 ‘De zwerver’, ‘Vlinderorchidee’, ‘Een schip vaart’, ‘Jonge dame blond en jongedame brunette’; ‘Het meisje kwam van een  afspraak met haar minnaar’ uit ‘Idylle en epigram’ op. 4b; Alfvèn: ‘Het woud slaapt’ op. 28/6. Met Paul Ribvinius (p). BIS SACD 2154 (66’21”). 2014

Als liedzangeres vestigde de Zweedse sopraan Camilla Tilling al de aandacht op zich met waardevolle recitals met materiaal van Schubert (BIS SACD 1844) en R. Strauss (BIS SACD 1709). Ditmaal blijft ze dichter bij huis met een op thema samengesteld programma. I skogen is Zweeds voor ‘in het bos’ en de geur van Noordse dennenbossen en zacht licht doordesemt dit recital.

De cyclussen op. 50 van Sibelius en op.40 van Grieg zijn toonzettingen van Duitse dichters.

‘Norden’ (het noorden) en ‘Skogsrået‘ (de bosnimf)’ zijn twee fijne extra liederen van Sibelius. Ook Grieg gebruikte Duitse teksten, maar zijn typische ‘En svane’ (een zwaan) is dan weer in het Noors.

De titel van deze cd is ontleend aan vroeg lied van de nog altijd onderschatte Stenhammar. Het laatste lied is van Hugo Alfvèn: heel passend en etherisch ten afscheid ‘Skogen sover’ (het bos slaapt).

Logisch dat Tilling haar talen goed beheerst en ze draagt mooi wisselend expressief en met vrij lichte toets het ene na het andere lied voor terwijl ze voldoende gewicht aan de tekst verleent, zich goed bewust van het vaak sprookjesachtige en licht melancholieke karakter van deze liederen. Maar tevens klinkt haar stem kristalhelder in de vaal lange frasen. Haar vaste begeleider Paul Rivinius is een aan de vleugel goed doserende en karakteriserende partner.