TRIO CORTADO: COULEUR LOCALE

Trio Cortado: Couleur locale. Couperin, F.: Concert royal nr. 1 in  G (bew); Ravel: ‘Prélude’ en ‘Fugue’ uit Le tombeau de Couperin; Sonate voor viool en cello (bew); Menuet in Cis; Debussy: ‘La danse de Puck’, ‘Minstrels’ uit Préludes 1; ‘Hommage à S. Pickwick Esq.’, ‘Bruyères’, ‘Géneral Lavine – eccentric’ uit Préludes 2. 7 Mountains 7MNTD 008 (55’33”). 2016

 

Verrassend van samenstelling is het in 2012 in Den Haag gestichte Trio Cortado dat bestaat uit Hannah de Witte (fl), Arthur Klaassens (althobo) en Jasper Grijpink (basklarinet). Koffiegenieters weten dat een Cortado als adellijke variant op ‘koffie verkeerd’ een espressovariant is waaraan een hoeveelheid warme melk is toegevoegd. Hier is echter in muzikaal opzicht niet van een aanlenking of een verdunning sprake, maar juist van een doelgerichte concentratie op het essentiële, waarbij bekende werken een knap ingekleurde gedaanteverwisseling ondergaan. Het is nogal bijzonder bekende pianowerken, Couperin voor fluit, hobo en b.c. en een donker viool/cello werk van Ravel ineens anders, heel fris te horen opleven. Het is vooral het van nature nogal stugge werk van Ravel dat hiervan profiteert. Alle waardering voor de bewerkingen van Arthur Klaassens.

Bestaand repertoire zal voor deze combinatie niet of nauwelijks bestaan, dus is men aangewezen op bewerkingen, waarbij zoals uit dit recital blijkt, een voorkeur voor heldere Franse muziek naar voren komt.

Maar er zijn ook in opdracht geschreven werken, zoals Unpretentious but virtuosic minutes van Ruben Naeff, End of summer van Leonard Evers en Slot machine van Christiaan Richter die mogelijk op een volgende cd verschijnen.