TRZECIAK, JOANNA: DREA MS

Joanna Trzeciak: Dreams. Prokofiev: Visions fugitives nr. 1-20; Reger: ‘Con moto’, ‘Molto sostenuto’ uit Träume am Kamin op. 143; Szymanowski: Masques op. 34 nr. 1-3. DUX 1254 (62’24”). 2016

 

De twintig miniature uit Prokofievs Visions fugitives zijn vluchtige indrukken van zijn verbeelding die hij tussen 1915 en 1917 verzamelde. Net zoals de meeste andere miniaturen zijn ze bedoeld om toegankelijk te zijn, een visitekaarje van de rondreizende virtuoos. In de titel staat een citaat van de dichter Konstantin Balmont uit Ik ken geen wijsheid: “In iedere glimp zie ik hele werelden. Ze veranderen eindeloos en flitsen in speelse regenboogkleuren’.

Prokofievs bekendste pianowerkjes zijn nu eens grotesk, dan weer bezwerend, soms ook agressief en soms volgen ze de grillen van de vertolker. Dat maakt Joanna Trzeciak er precies van vanuit haar eigen fantasie.

Voor een volledige opname van Regers twaalf Träume am Kamin kunnen we o.m. bij Markus Pawlik (Naxos. 8.553331) terecht, maar de Poolse pianiste koos er twee kenmerkende deeltjes uit. We keren met Szymanowski’s drie Masques terug naar bekender materiaal.

Wat Joanna Trzeciak in dit aardige recital met minder bekende werken laat horen, bezit momenten van verdroomde rust, zoals de titel van de cd aangeeft, maar bij Prokofiev waar nodig ook iets van een schrille karikatuur. Haar spel heeft een lichte toets en bezit een moeiteloze frisheid.