TOUMANIA MEK: ARMEENSE MUZIEK
CD Verzamelprogrammas

Toumania Mek: Muziek uit Armenië. Komitas: Miniaturen nr. 1-14; Sayat-Nova: Ik ken je waarde niet; Kom, leen me je oor; In deze wereld zal ik geen pijn voelen (bew.; Sheram: Ze heeft een gratie (bew.); Altunyan: Armeense dansen ‘Qochari’ en ‘Berd par’; Katchaturian: ‘Variatie van Aegina en Bacchanalia’ uit Spartacus (bew.); ‘Nune’s variatie’, ‘Wiegelied’, ‘Monoloog van Aicha en Usundara’ uit Gayeneh (bew.) ; ‘Wals’ uit Maskerade (bew). Met Dan Gharibian (zang). NoMadMusic NMM 058 (77’39”). 2018

Wie op Wikipedia Armenian composers intoetst, treft daar een lange alfabetische lijst met namen aan. Daar staan natuurlijk de namen van Aram Katchaturian (1903 - 1978) en de wat minder bekende Sogoman Komitas (1869 - 1935), maar naar de als Harutyun Sayatyan geboren zestiende eeuwse troubadour Sayat-Nova (ca. 1720 - 1795), de in 1939 geboren altviolist/componist Ruben Altunyan en de als Grigor Talian geboren Gusam Sheram (1857 - 1938) zoekt men daarin vergeefs.

Aan die onbekendheid maakt Toumania Mek, een strijkkwartet dat bestaat uit David Haroutunian en Clara Jaszczyszyn (v), Etienne Tavitian (va) en Jennifer Hardy (vc) nu een eind.

Aan de ene kant mogen we beklagen dat dit gebeurt aan de hand van bewerkingen die in het geval van Katchaturian wat overbodig lijken omdat de orkestrale balletvorm vorm veel sprekender is en daarvoor in de plaats daarvan meer van andere componisten. Zijn er geen oorspronkelijke Armeense composities voor strijkkwartet?

Maar laten we tevreden zijn met het hier gebodene wat het wordt met hart en ziel gespeeld en opent  zo nieuwe perspectieven van het nodige onbekende moois.