TRIOTIQUE: 3D

Triotique: 3 D. Desimpelaere: View-master; Nuyts: No quiero que os separéis; Bongers: Surrounded by air - Appearance II; Quintijn: Winaloto; Hebborn: Au bout du souffle; Lycke: Drie reeën; Saglietti: Weekend in Tokio. Etcetera KTC 1628 (62’57”). 2018

In hun programma 3D zetten de drie Belgische musiciennes Elke Elsen (fl), Frauke Elsen (h) en Margot Welleman (p) die het trio in 2013 aan het eind van hun studie op het Brussels conservatorium vormden zich weliswaar in voor een driedimensionaal ruimtelijk musiceren, maar eigenlijk staat 3D hier voor drie persoonlijkheden, drie instrumenten en drie dames.

De cd debuutopname werd gemaakt om het eerste lustrum te vieren en om daarvoor een actueel en uniek programma samen te stellen, werden zes componisten te weten Erik Desimpelaere, Frank Nuyts, Bianca Bongers, Koen Quintyn, Alice Hebborn, Benjamin Lycke en Corrado Maria Saglietti uitgenodigd om iets voor hen te schrijven.

De composities voor fluit, hobo en piano liggen niet voor het opscheppen. Ik herinner me een Trio van Madeine Dring, een Tarantella van Gaubert, de Suite bourgeoise van Arnold, de Noble Tafelmusik van Delanoff, Il canto di Orfeo van Landuzzi en de Fantaisie concertante van Demersseman door het trio Ecoensemble (Discantia 249), maar niets groots van bekende componisten. Zelfs bij Jean Françaix is niets voor deze bezetting te vinden.

Des te meer reden om deze mooie uitgave met gedecideerde verklankingen welkom te heten.