SERAFIMOVA, VASSILENA EN THOMAS ENHCO: FUNAMBULES

Vassilena Serafimova en Thomas Enhco: FunambulesEnhco: ‘Eclipse’; ‘Palimpseste’;  Zimmerli: ‘Signs of life – Blood pressure’; Mozart: Sonate voor 2 piano’s in D KV 448; Fauré: Pavane op. 50; Enhco/Serafimova: ‘Dilmano dibero’ (variaties over een Bulgaars volksliedje); Serafimova: Mare a mare; Bach, J.S.: ‘Fuga’ uit Solovioolsonate nr. 1 in g BWV 1001; Saint-Saëns: Improvisatie over ‘Aquarium’ uit Le carnaval des animaux; Ashcroft/Richards/Jagger: ‘Bitter sweet symphony’. DG 481.2579 (61’43”). 2015

 

Een Funambulist is een koorddanser zoals die optreedt in het Cirque du soleil en die zijn act daar blijkens een eigen opname 3’37” uitvoerde (Cirque du Soleil CDSMCD 10030-2). Maar hier gaat het om heel wat anders en ook meer. De Franse jazzpianist Thomas Enhco en de van huis uit Bulgaarse marimbaspeelster Vassilena Serafimova treden al zeven jaar samen op en treffen elkaar hier in een typisch cross-over programma waarin we een mix te horen van enige mooi bewerkte klassieke werken: de complete Mozartsonate die de nieuwe klankkleuren goed bekomt en brokjes Bach, Fauré en Saint-Saëns die naar meer smaken en stukken uit de pop- en jazzwereld die eveneens opleven in dit nieuwe jasje.

De lyrisch improviserende manier van pianospelen van Enhco sluit goed aan bij in-muzikale, veelzijdige visies van Serafimova. 

Hoogtepunt zijn de variaties op een Bulgaars volksliedje met de vele aardige stemmingswisselingen zoals dat goede variaties betaamt.

Een voortreffelijk uitgevoerd, verrassend  programma met hecht samenspel is het aangename resultaat van dit uurtje vaardig muzikaal koorddansen.