SERENISSIMA, LA: THE ITALIAN JOB

Serenissima, La o.l.v. Adrian Chandler: The Italian job. Caldara: Sinfonia nr. 2 in C; Corelli: Sinfonia voor ‘Santa Beatrice d’Este’ in d WoO. 1; Tartini Vioolconcert in E D. 51; Vivaldi: Concert voor 2 hobo’s, fagot strijkers en b.c. Alla rustica in G, RV. 151; Fagotconcert in C RV. 467; Albinoni: Concert voor 2 hobo’s, strijkers en b.c. in F op. 9/3; Torelli: Sinfonia in C G. 33. Met Gail Hennessy en Rachel Chaplin (h), Peter Whelan (fag). Avie AV 2371 (76’15”0. 2016

 

Na aangenaam te hebben verrast met programma’s als The rise of the north Italian violin concerto (Avie AV 2128), Venice by night (Avie AV 2257) en Canta la serenissima (Alba ABCD 360) komt het Engelse barokensemble La serenissima nu met een verzamelprogramma  waarin zes van de bekendste componisten uit de bloeiperiode van de Italiaanse barok zijn verenigd.

Daar zit het nodige bekends bij, maar het is leuk om het hier in een afwisselend programma bijeen te hebben en het verrassende is hoe het Engelse ensemble voor stijlgetrouwe, veerkrachtige uitvoeringen zorgt. Deze getuigen van de juiste instelling en een goede kennis van de achtergronden. Wat zou het fijn zijn wanneer het oratorium van Corelli eens compleet wordt geregistreerd.

Het programma is ook aardig en interessant omdat het niet louter om gangbare werkjes voor strijkorkest gaat, maar twee hobo’s en een fagot een belangrijk aandeel hebben. De Sinfonia van Torelli is zelfs voor een grote bezetting van 2 hobo’s, 2 fagotten 4 trompetten, trombone, pauken en strijkorkest.

Er wordt veel verve gemusiceerd en er lijkt sprake van de nodige voldoening bij de spelers. Een geest- en hartverwarmend programma op weer zo’n grauwe, kille Nederlandse lentedag 2017.